Software defined storage چیست؟ علت استفاده از آن چیست؟ نقش آن در سیستم های Hyperconvege چیست؟ راهکار VSAN کجای این ساختار است؟
مجازی سازی در لایه Storage :
SDS و جایگاه آن:
استفاده از SDS به وجود آورنده نوعی دیگر از سیستم به نام hyper converged infrastructure است. شاید قبلا با سیستمهای Converged آشنا بوده باشید. سیستمهایی که در برگیرنده همه قسمتهای گسسته شبکه در یک باکس بود و نمونه کامل آن را در سرورهای UCS سیسکو میتوان دید. سیستمهای Hyper Converged با توسعه لایه Storage و قرار دادن این لایه در ساختار Compute تغییری بزرگ به وجود آورد و محصولات بسیاری از برندهای مختلف با این ساختار امروزه وارد بازار شده است.
محصول HC380 از شرکت HP و سری محصولات HX از HyperFlex شرکت سیسکو از محصولات Hyper converged به شمار میروند. در این ساختار نرمافزار SDS به کار گرفته میشود و باعث میشود local disk هایی که بصورت distributed پخش شدهاند یکپارچه شوند و یک Shared Storage را تحویل سیستم دهند.
اگر در این ساختار از محصولات شرکت vmware نام ببریم باید به محصول VSAN اشاره کنیم.
قابلیت این محصول به این شکل است که روی هر سروری که تحت ESxi باشد راهاندازی میشود و ساختار Shared Storage را در انبوهی از سرورها به عنوان خروجی ارائه میدهد. ذکر این نکته لازم است که محصولات فیزیکی در این ساختار همچنان مشکل Vendor Lock in را دارند برای نمونه میتوان گفت که در محصولات شرکت سیسکو نیاز است از سرورهای UCS در کنار HyperFlex سیسکو برای توسعه سرورها استفاده شود.
استفاده از محصول VSAN در مقایسه با VVOLS :
در ساختار hyper converged وقتی از محصول VSAN شرکت Vmware صحبت میکنیم باید به قابلیت تنظیم Storage policy از طریق کنسول vmware vsphere اشاره کرد. این امکان نه براساس LUN بلکه براساس Vdisk خواهد بود که امکان بسیار ویژهای است . امکانی که تاکنون در اختیار نبوده است. امکان SDS ای که دنبال آن بودهایم تنها در همین محصول شرکت Vmware خلاصه نمیشود. در این راستا شرکت vmware محصول VVOLS را نیز دارد .
VVOLS یا VMware vSphere Virtual Volumes همان ساختار LUN در SAN یا NAS را حفظ میکند و با ایجاد VMFS Datastore در ساختار vmware vsphere این امکان را میدهد که با SDS موجود در آن مدیریت و کاربری از طریق policy های کنسول vmware vsphere صورت بگیرد.