مهمترین عامل جهت جلوگیری از دست رفتن اطلاعات و دادهها، پشتیبانگیری اطلاعات میباشد.
هر ارگان یا سازمانی نیاز دارد تدابیری را برای زمان از دست دادن اطلاعات و دادهها، اتخاذ نمایند. از دست رفتن اطلاعات ممکن است به دلیل خراب شدن یا دزدیده شدن وسایل فردی از قبیل موبایل، لپتاپ و… باشد. سازمانها به دلیل تغییرات تجهیزات داخلی، حمله هکرها یا سایر تهدیدها همیشه پشتیبانگیری را جزء اصلیترین راهکارها در دستور کار قرار می دهند.
این مقاله آموزشی با استفاده از چارچوب Zachmanبا مطرح کردن سوالات(چه کسی، کی، کجا، چرا، چه چیزی، چطوری) پشتیبانگیری اطلاعات را بررسی خواهد کرد.
• اصلیترین عامل این است که، چرا پشتیبانگیری از اطلاعات و دادها باید انجام شود؟
خلل در عملکرد سختافزار، پاک کردن سهوی، انتقال اطلاعات به منابع ذخیرهسازی دیگر، Drop شدن اطلاعات و دادهها، باجافزارها، ایرادات نرمافزاری و… به راحتی باعث پاک شدن یا از دست رفتن اطلاعات مهم و گاه حیاتی شده که حتی امنیت ملی به خطر افتاده است.
• چه اطلاعاتی نیاز به پشتیبانگیری دارند؟
همه دادهها ارزش یکسانی ندارند و هر فایلی به صورت مداوم بروزرسانی نمیشود. پشتیبانگیری شامل اطلاعات مهم و حیاتی در حیطه مربوطه، مثلا برای افراد عادی میتواند شامل عکسها، شماره تلفنها، شماره حساب و کارتهای بانکی، ایمیل و… باشد.
در حالت کلی هر داده و اطلاعاتی که درکامپیوترها، لپتاپها، Smartphone، تبلتها و حتی کنسولهای بازی قابل حمل استفاده میشود براساس درجه اهمیت نیاز به پشتیبانگیری دارد، که به دلیل محدودیت در مقدار فضای ذخیرهسازی، دادههای اصلی پشتیبان گیری خواهند شد.
• چه زمانی پشتیبانگیری باید انجام شود؟
پشتیبانگیری بصورت دورهای، در فاصله زمانی مشخص، در صورت تقاضا، روزانه یا ماهانه انجام میگیرد. بهترین گزینه این است که یک برنامه زمانی برای پشتیبانگیری در فواصل منظم و پرتکرار داشته باشیم یا پشتیبانگیری خودکار را به سیستم بسپاریم. در صورت فعالیت روی یک پروژه بزرگ لازم است پشتیبانگیری بصورت روزانه انجام گیرد تا رویداد یک اتفاق منجر به از بین رفتن اطلاعات حداقل یک هفته نشود.
• کجا فایلهای پشتیبانگیری ذخیره می شود؟
محل ذخیرهسازی دادهها و اطلاعات پشتیبانگیری شده باید مجزا از سیستم اصلی باشد که این دادهها در آن قرار دارند. گزینه اصلی هارد درایو خارجی، فلش یو اس بی، ذخیرهساز متصل به شبکه، ذخیرهسازهای کلود و…
• چگونه پشتیبانگیری صورت میگیرد؟
ابزارها روشها و متدهای بسیاری وجود دارد که برای سفارشیسازی نحوه پشتیبانگیری بکار میروند که شما میتوانید پرسشها بالا را با میزان دسترسیپذیری متفاوت با این محصولات مدیریت کنید.
فرآیند پشتیبان گیری را می توان به صورت زیر بیان نمود:
- تعریف پروسه یا روال کاری با استفاده از برنامه زمان بندی یا scheduler
- اتصال به سرور و سازماندهی و تعریف اولویت های کارها
- بررسی و تعیین فضای ذخیره ساز
- پیدا کردن مناسب ترین ابزار تهیه پشتبانی
- اختصاص فرآیند و سیاست ها پشتیبان گیری
- تعریف ، تنظیم و اختصاص پهنای باند مورد نظر برای انتقال Backup
- اطمینان از صحت و سلامت و برگشت پذیری پشتیبانی در سطح سرویس و downtime تعریف شده
- اجرای فرایند مانور بازیابی به شکل زمانمند
مثالهایی از ابزارهای تهیه نسخه پشتیبانی موجود را میتوان در زیر مشاهده کرد:
- نرم افزار پشتیبانگیری مانند: Veeam Backup
- استفاده از خدمات تحت وب، مثل سایتهای Backblaze و Carbonite و MozyHome و…
آشنایی با چند مفهوم:
سرویس دهنده نگهداری فایل های پشتیبان
محل ذخیره شدن نسخه پشتیبان اطلاعات، در ذخیره ساز است. این ذخیره ساز ها می توانند در محل یا در راه دور باشند که بنا بر سیاست ها و زمانبندی ها تعیین و استفاده می شوند.
سرویس انتقال به ذخیره ساز راه دور
پیدا کردن بهترین مسیر برای انتقال نسخه های پشتیبان وظیفه اصلی سامانه مدیریت انتقال نسخه پشتیبان است که به دو صورت زیر می تواند تعریف شود:
- دستی
- اتوماتیک
اهمیت این بخش در بازیابی اطلاعات و فرایند های مدیریت داده خود را نشان می دهد و در واقع با توجه به سطح سرویس تعیین و طراحی و اجرا می شوند.