۱۰ نکته در پیادهسازی مرکز داده که کمتر کسی به شما میگوید!
حتما مقالات زیادی در خصوص پیادهسازی مرکز داده خواندهاید؛ اما هیچ کدام به جزییات کلیدی در خصوص بایدها و نبایدهای آن نپرداخته است. بگذارید رو راست باشم! ما آنقدر درگیر جزئیات میشویم که «هدف» را در پیادهسازی مرکز داده فراموش میکنیم.
برای موفقیت پروژه، شما نیازمند تنظیم هدفهای کاری و تکنولوژی هستید.
اهدافی که متناسب کسبوکار شما باید باشد، قرار نیست یک هدف فضایی را دنبال کنید به زمین برگردید و دوباره اهداف را بررسی کنید، از خودتون بپرسید: آیا اهداف واقعی هستند؟
اگر بخواهیم پیادهسازی مرکز داده را به ۳ استراتژی کلی:
- بهبود
- مهاجرت
- کاهش
تقسیم کنیم باید بدانید که دقیقا کدام استراتژی را دنبال میکنید و نیازتان چیست.
1.استراتژی پیادهسازی مرکز داده خود را شفافسازی کنید.
با خودتان روراست باشید با مدیرانتان هم روراست باشید. به عنوان مثال شما میخواهید ریسک خود را کمتر کنید، یا هزینه کمتری کنید؛ و یا تکنولوژی جدیدتری استفاده کنید یا … .
پس، شفاف بودن هدفهای شما قبل از اجرا مهم است.
از متخصصان مشاوره بگیرید درباره کار خود گفتوگو کنید، مطمئن شوید استراتژی IT با هدفهای کسبوکار شما همخوانی دارد.
با آدمهای مهم و تاثیرگذار هر گروه مانند مدیرعامل، حسابدارها، سرمایهگذارها و افرادی که نقش کلیدی را در شرکت و یا سازمانتان دارند ،گفتگو داشته باشید تا چالشها و هدفهای آنها را هم بدانید.
هرچقدر اطلاعاتتان بیشتر باشد و استراتژی قویتری داشته باشید؛ میتوانید استراتژی مرکز داده را بهتر جلو ببرید. باور کنید این کار حتی در پروژههای دیگر فناوری اطلاعات هم تاثیرگذار است بخصوص در مدیریت خدمات فناوری اطلاعات.
2.وضعیت فعلی IT شرکت و یا سازمان را بررسی کنید.
همه میدانیم که مستندسازی به شدت میتواند چالشبرانگیز باشد. به خصوص در فرهنگ کاری ایران.
چه داراییهایی در سر جای خود هستند؟ کجا هستند؟ چگونه با هم ارتباط برقرار میکنند تا یک سرویس را ارائه بدهند. این سوالها بسیار چالش برانگیز است. مخصوصاً زمانی که شرکت رشد سریعی را تجربه کرده است.
برای سادهتر کردن استراتژی دیتا سنتر، ابتدا از محیط و داراییهای IT خود مطلع شوید .
و متناسب با آن استراتژی پیادهسازی مرکز داده خود را بچینید.
گامهای کوچک آنقدرها هم که فکر میکنید بد نیستند.
3. تغییرات IT شما چگونه است؟
هزاران بار شنیدهاید که تکنولوژی به سرعت در حال پیشرفت است؛ اما ما ITمنها معمولا آنقدر مشغول هستیم که این تغییرات را نمیتوانیم ببینیم.
فهمیدن اینکه مثلا از ۵ سال پیش چگونه محیط IT شرکت ما تغییر کرده است، به شما کمک میکند که تا درصد موفقیت پروژهاتان را تخمین بزنید، و واضح است که اگر درصد موفقیت پیادهسازی مرکز داده خیلی پایین بود آن را متناسب با شرایط سازمان تغییر میدهید، قرار نیست طرحها در زونکن بالای دستان باقی بماند، آنها را باید عملیاتی کنید.
4.امکانات کنونی دیتا سنتر خود را ارزیابی کنید.
بیشتر شرکتها و سازمانها عمر مرکز دادههایشان بیش از ۱۰ سال و یا حتی بیشتر است.
بسیاری از دیتا سنترهای موجود ،نیازمند بهبود است تا با تکنولوژیهای جدید سازگار باشد.
اما مهمترین نکته استفاده از تجهیزات و امکانات موجود و ادغام کردن آنها ، تا حد ممکن با تکنولوژیهای روز است.
بعضی سیستمها را میتوان با کمی تغییرات استفاده کرد؛ و برخی دیگر نیازمند سرمایهگذاری کلان و هزینههای پشتیبانی و راهاندازی بالا هستند.
5.در نظر بگیرید؛ آیا پیادهسازی مرکز داده بهترین راهحل است؟ تا چه حد؟
بسیاری از شرکتها فکر میکنند ممکن است سرمایه گذاری در پیادهسازی مدیریت و نگهداری مرکز داده کاری عقلانی نیست.
نگهداری از مرکز داده هزینههای بالایی دارد؛ و اگر نگاهی به (درآمد قبل از بهره و مالیات) CAPEX و (هزینههای عملیاتی) OPEX بندازید متوجه میشوبد که آن را باید با اهداف کسبوکارتان همسو کنید.
اهداف IT و در دسترس بودن یک عامل کلیدی برای تصمیمگیری است. آیا دپارتمان IT بهترین گزینه برای مدیریت، نیرو و سیستم خنک کننده مرکز داده، است؟ یا باید نیروی IT شرکت را بر اهداف و طرحهای اصلی کسبوکار متمرکز کنیم.
6.هزینه نگهداری مرکز داده فعلی سازمانتان را برآورد کنید.
بسیاری از شما و احتمالا بیشتر مدیران گمان میکنند با پیادهسازی مرکز داده جدید، هزینههای آنها را کاهش پیدا میدهند.
اما در اکثر مواقع در ابتدای پیادهسازی تا چند ماه هزینهها بالا میرود و برخلاف تصور مدیران و یا حتی شما دچار فشار از سمت مالی و مدیران میشوید؛ شما با برآورد هزینۀ دقیق نگهداری دیتا سنتر فعلی میتوانید، با افزایش این هزینهها در زمان پیادهسازی مرکز داده جدید را تخمین بزنید؛ و به مدیران از لحاظ روانی آگاهی دهید.
7. مستندسازی نیازها
بعد از انجام مصاحبه و گفتگو با افراد درگیر پروژۀ دیتاسنتر از مالی و حراست بگیر تا… آنها را مستند کنید؛ و مستندات و نیازهای IT مرکز و مرکز دادۀ خود را با تیم پیادهسازی مرکز داده، بررسی کنید.
نیازهای آنها احتمالا شامل دسترسیهای خاص، عملکرد، ظرفیت و بازیابی Disaster Recovery از حادثه است، تیم شما میتواند بررسی کند که این الزامات با دیگر اهداف کسبوکار و فناوری اطلاعات سازگار است یا نه همچنین، شرایط دیگر را در نظر بگیرید، مسائلی مانند بهبود،کارایی، مدیریت عملیات.
8. بر سر سناریوی توسعه مرکز داده، توافق کنید!
برای به دست آوردن توافق همۀ ذینفعان جلسه بزارید، معمولا توافق برای این است که دربرگیرنده کدام سناریوها شود. سناریوهای احتمالی پیادهسازی مرکز داده عبارتند از:
- راه حل های ترکیبی(سفارشی سازمان شما)
- خدمات مدیریت شده
- مدیریت میزبانی وب
- ایجاد مرکز داده ها
- بهبود امکانات فعلی
البته راهحلهای بالا صرفا نمونه احتمالی است و ممکن است در سازمان شما رستگاری مسیر دیگری داشته باشد.
*هیچ مدل یا راهحل مناسب برای همۀ سازمانها و شرکتها وجود ندارد.
*اکثر شرکتها به ترکیبی از خدمات مرکز داده داخلی و خارجی برای ارائه بهترین نتایج میرسند.
*برای سازمانهایی که هستۀ اصلی آنها فناوری اطلاعات است، مهم است که از قدرت مدل جدید فناوری اطلاعات و نوآوری دیجیتالی برخوردار باشد. چالاکی حرف اول را میزند!
9. وضعیت فعلی را با هر سناریوی پیشنهادی مقایسه کنید
هنگامی که سناریوهای نهایی انتخاب شدند، همراه با هزینههای فعلی مرکز داده، ارزیابی را شروع کنید.
هر دو مدل هزینههای کوتاه مدت و بلند مدت را که شامل تمام هزینههای سرمایهگذاری و عملیاتی برای مدت زمان استراتژیک است، توسعه دهید.
هنگامی که هر سناریوی مورد ارزیابی قرار میگیرد، یک ماتریس امتیازاتی ایجاد کنید تا آنها را نسبت به یکدیگر مقایسه کنید. ماتریس امتیازدهی کمک میکند تا در نتیجهگیری بهتر عمل کنید.
10. بهترین استراتژی را انتخاب کنید و یک نقشۀ راه برای اجرای آن ایجاد کنید.
بهترین استراتژی همیشه استراتژی با صرفهترین هزینه نیست!
بسیاری از شرکتها به منابع مالی نگاه میکنند و ارزانترین گزینه را به جای پیدا کردن گزینهای که ریسک متوسط دارد، انتخاب میکنند.
سعی کنید راهحلی میانه که تمام ریسکها را دیده است انتخاب کنید.