به گفته مدیرعامل شرکت پویهگام، اگر شرکتهای ایرانی به دنبال همکاری مشترک با غولهای جهانی هستند باید پنج نکته در نظر داشته باشند که توجه به «فرهنگ سازمانی» و «تاریخچه شرکت خارجی» از جمله آنهاست.
پنج نکته برای همکاری با غولهای جهانی، غولهایی که احتمال دارد، پس از لغو تحریمها به سمت بازار ایران سرازیر شوند.
مهندس آنی خاچیکیان، مدیر عامل شرکت پویهگام با اشاره به اینکه باز شدن بازارهای داخلی و ورود آرامآرام غولهای جهانی به بازار ایران احتمال تشدید رقابت شرکتهای ایرانی را با این شرکتها ایجاد میکند، اظهار داشت: « این شرکتها برخوردار از برندهای قدرتمند، حیات شرکتهای محلی را به دلیل دارا بودن منابع بسیار، تکیه بر تکنولوژیهای تراز اول، مدیریت و بازاریابی جهانی به خطر میاندازند، اما کشورهایی مانند فیلیپین، مکزیک، هند و روسیه مدلهای خوبی برای مطالعه روشهای مقابله و همچنین همکاری در این زمینه هستند.»
بعضی از این شرکتها با تبدیل این تهدیدات به فرصت، برندهای جهانی شدند. یکی از معروفترین این نمونهها شرکت باجاج (شرکت مادر تولیدکننده موتورسیکلتهای پولسار، پالس و … در ایران) است.
زمانیکه هند در سال ۱۹۸۰ بازارهای خود را باز کرد این شرکت با اتخاذ استراتژی مقاومت توانست با هیوندا، یکی از غولهای موتورسیکلتسازی دنیا و دارای تجربیات موفق مشابه در همان منطقه، وارد رقابت شود و در سال ۱۹۹۸ هیوندا را از بازار اسکوترهای هند خارج کند.
آنی خاچکیان با توجه به مدل ایران و وجود حمایتهای دولتی برای کسب و کارهای داخلی، گفت: «اگر شرکتهای ایرانی بهدنبال همکاری مشترک با غولهای جهانی هستند، باید پنج نکته در نظر داشته باشند. نخست اینکه، استقلال خود را حفظ کنند. برای شرکتهایی که به صورت خانوادگی اداره میشوند شاید اینکه مدیریت شرکتشان را از دست بدهند دردناکترین اتفاق باشد. برای اینکه کنترل امور را داشته باشید با بررسی بازار نقاطی که در آن کمترین تنوع محصول و یا ضعف دانش و یا مدیریتی دارید با شرکای خارجی وارد مذاکره شوید و آنها را موظفکنید تا فقط در همان بازار رقابت کنند.
هیچگاه به دلیل اینکه سبد محصولات گسترده و قوی که دارید به تمام بخشهای بازار وارد نکنید. در بعضی از مدلها با اعمال فشار بر روی شرکتهای خارجی میتوان آنها را مجبور کرد که از یک برند جدید محلی استفاده کنند تا از ضریب نفوذ کمتری برخوردار شوند و شما نیز کنترل بازار را از دست ندهید و بتوانید آن را مدیریت کنید.
خاچیکیان نکته دوم را اشتیاق به همکاری دانست و چنین گفت:« شاید یکی از سادهترین روشها برای اندازهگیری اولویت ورود شرکتهای خارجی به بازار ایران سرعت پاسخگویی آنها به ایمیلها و یا تماسهای شماست. نشانه دوم استخدام مشاوران خارجی مخصوص بازار ایران است. اگر مشاوران ایرانی استخدامکردهاند بدانید که احتمال ورودشان به بازار ایران زیاد است. در غیر این صورت بهدنبال بازارهای جذابتری نیز میروند.»
مدیرعامل شرکت پویهگام، ادامه داد«: موضوع حائز اهمیت دیگر در این روند، فرهنگ سازمانی است. فرهنگ سازمانی و بلوغ شرکت ایرانی و خارجی که قصد همکاری دارند باید شبیه یکدیگر باشد. قرار نیست تنها تیمهای مذاکرهکننده با یکدیگر همکاری داشته باشند و رفتهرفته بخش بزرگی از این سازمانها با یکدیگر وارد تعامل میشوند و ممکن است از لحاظ ارتباطی دچار مشکل شود. تاریخچه موضوع دیگری است که باید مدنظر قرار گیرد. به تاریخچه شرکت خارجی نگاه کنید. اگر میخواهید از شانس موفقیت همکاری میان دو شرکت آگاه شوید کافی است، سابقه شرکت خارجی را بررسی کنید. اگر قبلا همکاریهای مشابه داشته باشد احتمال موفقیت شما نیز زیاد است، اما اگر چنین همکاری نداشته است به احتمال زیاد شما نیز اولین همکار آنها نخواهید بود؛ بهطور مثال شرکتهای خودروسازی بسیاری برای حضور در ایران صف کشیدند، اما پژو و رنو گوی رقابت را از بقیه ربودند و راه را برای شرکای خارجی بیشتر به بازار ایران بستهاند زیرا سالهاست که در بازارهای خاورمیانه و شمال آفریقا چنین همکاریهایی داشتهاند و با کولهباری از تجربه پای میز مذاکره نشستهاند.»
خاچیکیان با اشاره به ضرورت بررسی اهمیت اینکه مشارکت چه منفعتی برای هر دو کسب و کار دارد، افزود:« بازار۸۰ میلیونی و عمدتاً شهرنشین جذاب ایران که فشار جهانی شدن در آن کم است میتواند پرتابی به بازارهای در حال توسعه و کمتر توسعه یافته در آسیای میانه و خاورمیانه باشد. زیرساختهای موجود و نیروی انسانی توانمند محیطی مطلوب همانند هند را برای سرمایهگذاران خارجی فراهم کرده است که شرکتهای ایرانی به نسبت خارجیها به آن کمتر بها میدهند، اما شرکتهای خارجی در مواردی که شرایط را مناسب دیدند بهراحتی و با کمترین بها از این موقعیت ویژه استفاده کردند. غولهای جهانی با ایجاد برندی محلی و مناسب بازار منطقه و یا با توانمندترکردن شعبه خود در کشور مذکور، آن را به بازاری مناسب برای محصولات خود تبدیلکردهاند، دقیقا همانند کاری که سوزوکی و رنو در هند و فیات و رنو در حال انجام آن در ترکیه هستند. این سایتهای تولیدی، هابهای خاورمیانه و شمال آفریقا شرکتهای مذکور هستند.»
برای اطلاع از آخرین اخبار شرکت پویهگام به قسمت اخبار و مقالات وب سایت مراجعه کنید.